Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.10.2007, Pavel Boček, aktualita
Podle průzkumu společnosti IDC vzrostl trh s procesory o 14,3 % a dosáhl obratu 7,95 miliardy amerických dolarů. Důvodem jsou zejména cenové bitvy mezi AMD (s levnějšími procesory) a Intelu (s výkonnějšími procesory), které srazily ceny...
Karel+2 | 14.11.200721:56
Pořídil jsem si tento procesor AMD X2 DUAL CORE BE­-2350 hlavně kvůli očekávanému slušnému výkonu a malé spotřebě el. proudu do 45 W. Výkon odpovídá běžnému značení AMD asi jako kdyby byl 4100+ . A také proto, abych používal co nejméně větráků a měl ticho. Desku mám ASUS M2N­-E­-Sli s pasivním chladičem čipsetu, chladič velmi tichý Alpine 7 od ARTIC Cooling a Grafiku GAINVARD 8500GT PCX s pasivním chladičem a malou spotřebou do max 40W. K tomu velmi tichý zdroj XILENCE XP600 a ještě 2krát paměť A­-DATA každá 1024 MB. Takže mám to v PC skříni spolu s e dvěma běžícími harddisky a vše chladí pouze dva větráky. Jeden ve zdroji a druhý na procesoru. PC neslyším a to PC bednu mám necelý 1 m od sebe. Teprve když hraji náročnější hru, či dlouze surfuji a mám otevřených hodně oken ak tomu ještě stahuji tak vše velmi slabě lehce šumí. Teplota procesoru okolo 34 stupňů celsia a čipset 41 stupňů celsia. Na 2,5 m až 3m daleko už prakticky neslyšno.
Takže AMD mi splnil požadavek na tichý PC.
A k výkonu:
Nejsem ctitelem honění bodů v PC Marku a podobných. Je to takový imaginární.
Buď mi program jede nebo nejede.
Mám asi 50 různých her i starší i nové, zatím jsem zkoušel jen některé, všechny i ty nové bezproblémově a velmi svižně s nastavením nejlepší kvality. Procesor jede zhruba tak na 20% až 50% výkonu. Video ať už DVD nebo .avi ­- MPG4, DIVX ap. naprosto perfektní a bez jakéhokoliv zádrhele a výkon procesoru se pohybuje mezi 1% až 5% výkonu ­- vetšinou tak okolo 3% výkonu. Měřeno pomocí správce úloh ve Windows ­(ctrl+alt+del­).
Tento procesor má ohromnou výhodu, že s ním mohu dělat několik operací najednou, stahovat soubory, do toho instalovat program či hru, do toho surfovat nebo se dívat na video, či prohlížím foto, nebo skenuji skenerem. To někdy procesor jede i na 100% výkonu, le je to takový nárazový pár vteřin. Dá se říci, že procesor nejvíce času jede mezi 3% až cca max 40% výkonu. Menší čas při souběžné práci více programů tak okolo max 60% výkonu. A jen občas na pár sekund i na 100%, to při souběžné práci a náhlém otevřením dalšího programu, aby pak opět stačilo mnohem méně výkonu procesoru.
Mám hodně různých programů a některé i náročné na výkon, ale nenašel jsem zatím program, na který by tento procesor s s velkou rezervou nestačil.
Rychlost otevírání programů je o dost rychlejší, v praxi cca od 2sekun až cca do 15 sekund ušetřeného času.
Další zkrácení již neovlivňuje výkon procesoru, ale rychlost přenosu dat na hardisk či meze propustnosti pamětí a jiných komponent.
No a pointa mého příspěvku?
Takže proč se honit za ještě výkonnějšími procesory, které budou o mnoho tisíc Kč dražší, když tomuto stačí na provoz mnoha náročných aplikacích jen zlomek jeho výkonu.
A na ty aplikace co má většina lidí doma a v práci stačí ­-levou zadní­-. Tím neříkám , že jsem proti Intelu, v Notbuku starším mám Celeron 1300 ­- tam již pociťuji na dnešní dobu slabý výkon, ale na internet a pasní textů a prohlížení foto a videa bohatě stačí. V novém Notebooku jsem rovněž pořídil Intel, Intel Celeron M 530 s frekvencí 1,73 GHz, ale to jen proto, že mi byla nabídnuta značná sleva při koupi v akci a trochu také, že se mi zdá, že noteboky s Intelem vydrží jet déle na baterie a s ním jsem rovněž v provedení ACER spokojen.
Ale celkově konstatuji, že práce a zábava na PC s výše uvedeným procesorem AMD je prostě pohádka a nemohu si na nic stěžovat.
PC jsem si jinak postavil a navrhl sám.
Opravdu myslím, že nějaká honba v dnešní době za supevýkonými a superdrahými procesory a nejen procesory ­(platí to i mnoha komponentách­) je zbytečná. K čemu mi bude supervýkoný a drahý procesor, který pojede při videu na 1% a ten současný to video zvládá na 4% svého výkonu.
Karel
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 15.11.20072:01
:­)
zacnu od konce, notebooky s intel vydrzi dele, za predpokladu ze tam nemas celeron... ten totiz postrada veskere usporne funkce a jede porad naplno. neni ani mozne ho podvoltovat pres RMClock. Acer komentovat nebudu... ­( [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ­)
ke tve spokojenosti ­- ano, je to tak, krasne dnes staci slusny usporny procsor a neni potreba vyhazovat prachy za silene drahe komponenty. ja si jedu s timto: https:­/­/www.svethardware.cz­/forum­/showthread.php?t=7225 a taky si neztezuju... 2.2GHz, vsechno ­(CPU, MB, VGA­) pasivne, PC ani pri max zatezi neni poznat ze je zaple ­(taky 2 vetraky, zdroj a 200mm fan na 400rpm ­- zvlada to uchladit CPU pasivne az do 2.7GHz­). a pritom krome bedny ­(dlouhodoba investice­) nemam nic vyrazne drahyho
jeste drobny varovani ke zdroji ­- xilence jsou docela zmetky, tva sestava sice ma minimalni odber takze by to ten zdroj zvladat mel vklidu, ale az ti vyhori a odpali zakladni desku ja te varoval... do ticheho PC bych doporucil seasonic ­- v tomto pripade 350W OEM
Odpovědět0  0
Karel+2 | 20.11.200715:29
Díky za komentář.
To, že jste měl takové problémy s notbukem zn. ACER je mi vcelku líto, ale mám dva ACERy v péči a naprosto v pohodě. Samozřejmě je to jen technika a asi jste měl smůlu na model či kus.
Dále.
Napsal jste, že Xilence jsou špatný a hoří ap. Byl jeden takový test v COMPUTER 12­/2007 a tam testeří časopisu Computer jeden Xilence 480W pod vysokou zátěží odprovodili do věčných lovišť. To ale byla jiná cenová relace asi do cca 1000Kč a dřívější výroba a konstrukce.
(A pak časopis Computer v současnosti už nemá tu profesionální úroveň jako před pár lety, za času kdy tam byl redaktor s velkým ­"R­" pan Nygrýn, opravdový odborník a profesionál na vše okolo PC­).
Tohle XILENCE XP600 je o něčem jiném a je také v jiné cenové relaci cca 1750 kč s dph. a je to zdroj dělaný pro zátěž i se dvěma výkonými videokartami zapojeních do SLI a je to zdroj dělaný pro PC hráče kteří mohou mít i až dvě výkonné videokarty ­(dvě jsou ale vcelku zbytečné­) ­- ba i ty videokarty co jsou žrouty el. energie a v pohodě je utáhne. Mám tento zdroj dva měsíce, taky jsem se rozhodoval koupit či nekoupit, ale pak jsem četl příspěvek jednoho co ho už má na czechcomputer.cz, kde se taky dá koupit a ten napsal, že mu jede i s dvěma výkonnými grafikami ­(žrouty energie­) zapojenými do sli v pohodě. Tak jsem si ho taky, i když jinde, pořídil a zatím jsem spokojený.
K té jeho tichosti­- je opravdu velmi tichý až neslyšný, ve dne takřka vůbec, nebo vůbec neslyším ho, v noci kdy vše utichne tak velmi málo, skoro vůbec a při zátěži v noci kdy je vše slyšet pak lehce šumí a je poněkud málo slyšet, ale je to takový lehký šum, ten lehký šum není nepříjemný a navíc je takový, že si ho za chvíli ani nevšimnu.
Mohu říci, že jsem s XILENCE XP600 vcelku zatím spokojen.
Těžko se to měří, ale tenhle XILENCE XP600 je zas o něco tišší než supertichý lownoise FORTRON 350 W co také mám a co je tichý a se kterým jsem rovněž spokojen.
Avšak podotýkám, abych byl absolutně+ spokojen, tak by zdroj nesměl vydávat absolutně žádný zvuk a být absolutně neslyšný. Ale pak už to koriguje s větrákem na procesoru, sebetišší je někdy při zátěži taky malinko slyšet. A pak něco přece musí prohánět vzduch přes vnitřek PC skříně. A o různých heatpipe a vodnících neuvažuji ­- v jednoduchosti je síla.
Ale kdyby někdo chtěl naprosto neslyšný zdroj za každých okolností to je i při zátěži a spokojíl se s méně Watty, ta je to pak asi jedině zdroj BE­-QUIET 350W za cca 2200Kč, ten prý ani nezašumí při zátěži.
Ale u Prahy a okolí ho nikde nemají. Jinak bych ho asi už měl a na mou novou sestavu by stačil, ale nikde jsem ho nesehnal a tak jsem si vybral XILENCE XP 600 a jsem spokojen.

A o notbukách a procesorech Intel jsem nechtěl vůbec psát, zařadil jsem to tam jen proto, aby jste věděli, že INTEL také používám, a že koncepci AMD pro PC jsem si vybral s rozumem ­- zohlednil jsem vše pro to, aby výsledkem bylo dostatečně a s přehledem výkonné PC na všechny možné programy a hry co jsou v současnosti a i v budoucnosti příštích 2 let. A aby to bylo také PC za rozumnou cenu komponent a přitom hlavně s dobrým výkonem s nízkou spotřebou elektřiny. Prostě PC co bude mít víc než dobrý poměr cena ­- výkon, ale hlavně PC na kterém půjde vše od pracovních programů až po náročné hry v pohodě a svižně.
Jsou to prostě mé zkušenosti a je jen na každém co si z nich vezme či nevezme.
Karel
Odpovědět0  0
Faxik | 25.10.200711:29
Detail,ale priklanam sa k nazoru ze to malo byt napisane inak. ­(lacnejsi ­-­- drahsi)
Odpovědět0  0
nejake_jmeno | 25.10.200713:06
Mno mě to jako detail nepřipadá, spíš mi to připadá tak že to psal nějakej intelák a pokud já vím tak redaktor by měl zaujímat nestraný pohled tak laskavě přepište ;)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 25.10.200714:58
... většina fandí AMD ....

.. je to však zajímavý psychologický jev. Ikdyž si většina koupí Intel protože je výkonnější tak stejně většina fandí AMD ... Fandí tomu co je menší a nemá tak výkonný highend ­(zatím­). Tzn. fandí tomu u jehož je předpoklad vítěztví, proto fandí. Lze fandit vítězi když už je vítěz .... ?
Odpovědět0  0
Toluen | 28.10.200713:01
vetsina si koupi intel ? ... mam odlisnou zkusenost ­(z nedavne praxe v pozici nakupciho jednom nejmenovanem velkoobchode v olomouci.­) Lide mnohem vice nakupuji AMD Athlon X2 procesory ... patrne to neni jen o fandeni. Kdyz se takoveho cloveka zeptate zda uvazoval treba o core 2 duo tak vam 50% na 50% odpovi bud a­) kamarad doporucil X2ku, b­) core2duo je pry to uz zbytecne drahe a na te X2 stejne pojede v pohode vsechno co potrebuje ... takze asi tak. Intely jsou povazovany za jasnou volbu v jednom jedinem sektoru, a sice ve statni sprave, a to prikladam spise jiste zkostnatelosti nez dusledku racionalnich kalkulaci....
Odpovědět0  0
Toluen | 28.10.200713:09
rozhodne doporucuji k prostudovani tabulku price­/performance index kterou o nice nize odkazoval Mark352523. Ta opravdu rika slovy asi toto ­"u procesoru v tabulce nahore za sve penize dostanete prekvapive hodne muziky, u procesoru nize v tabulce vykon uz neumerne preplacite­" a toto je skutecne velmi rozumny pohled na vec kdyz vybirate libovolnou vec ke koupi, hi end je dobry reklamni lakadlo, ale v podstate neni rozhodujici ­(take si nekoupite lcd televizi vyhradne od firmy ktera letos predstavila na nejake vystave luxusni LCD o uhlopricce 10metru za pul druheho milionu Kč, ze ne :­-­) ­).
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 25.10.200713:12
hm, dal bych prednost porovnavani koeficientu cena­/vykon . Ten mi pripada ferovy. ­(porovnavani pouze ceny, nebo pouze vykonu je vzdy jen polovicate)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 25.10.200714:55
.. rozumím vám, ale stejně tak jako autorovi ...

Prostě v globálním pohledu pokud vše zprůměruji tak výrok AMD má levnější procesory a Intel má dražší procesory není nepravdivý ... nebo snad ano?
Odpovědět0  0
T | 28.10.200712:07
bohuzel vam nerozumim, ten vyrok by pravdepodobe pravdivy byl, ale nevypovida vubec nic ... jak si predstavujete prumerovani nabidky obou firem ? neni to opet trochu nesmysl ? Pomer C­/V se mi zda jedinym smysluplnym cislem k porovnani.
Odpovědět0  0
Mark352523 | 28.10.200712:55
viz price­/performance inde na tomshardware

http:­/­/www23.tomshardware.com­/cpu_2007.html?modelx=33&model1=946&model2=882&chart=444


... docela zajimavy graf ktery ukazuje kdo se chova racionalne, a kdo jen draze kupuje neumerne drahy vykon navic ktery za kratko bude na zlomku puvodni ceny. A predevsim je z tohoto grafu zrejme ktere procesory jsou tedy idealni do nenarocnych kancelarskych sestav, proc to tak v praxi neni, nechapu ... patrne to bude dano setrvacnosti az rekneme hlouposti tech co o nakupech komponent rozhoduji.

Samozrejme hrac a domaci narocny uzivatel si patrne rad neumerne priplati, ale to neni nic prekvapiveho, domacnosti se chovaji iracionalne kdykoliv a kdekoliv, viz nadmerna zadluzenost domacnosti v cr :­-­), ktera je toho dokladem a take dusledkem.
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 25.10.200711:24
"AMD ­(s levnějšími procesory­) a Intelu ­(s výkonnějšími procesory­)­"

Nerikam ze nechapu jak to bylo mineno, ale veci neznaly clovek si to vylozi uplne jinak a muze dojit k zaveru ze jakykoliv procesor intel je vykonejsi nez jakykoliv procesor amd coz je samozrejme nesmysl. Takze prosim nesabotujte zbytecne amd takovymto skatulkovanim ­- budte trochu profesionalni a sve vyroky dvakrat prozkoumejte nez je hodite do clanku ...
Odpovědět0  0
snajprik (1637) | 25.10.200712:42
Plny suhlas, ak už porovnavat tak vykon za urcitu cenu a nie takto.
Odpovědět0  0
ljelinek (25) | 25.10.200714:04
A co je na tom? Vzdyt je to pravda. IT neznaly clovek stranky jako Svet Hardware stejne necte a ostatnim je to jasne. Myslim si, ze redaktori jsou na SH spise pro AMD nez pro Intel ­- vsak je to videt i na te vtirave animovane reklame na AMD, kterou ted vsude vidim. Jo, jde hlavne o prachy na provoz serveru s stranek, ale muzu rici, ze uz me to pekne stve, videt stale dokola tu samou hovadinu a skoda, ze administratori nemaji trochu vkusu a soudnosti.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 25.10.200714:53
... z něčeho žít musí ... a když si nemusíme platit vstup, pak jsou to logicky reklamy ....

Mě to zase tak neva ... prostě to inoruju ... nevšímám si toho ....
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 26.10.200710:17
Co je to za logiku? Reklama je taková jakou si kdo zaplatí, jestliže si Intel reklamu nekupuje, tak mu jí nikdo dávat zadarmo nebude. Mimoto reklama na AMD je teď rozlezlá po celém netu, nejen českém. Viděl jsem jí i na maďarských a anglicky píšících serverech. Je to možná měsíc, kdy tu byla ­"otravná­" reklama na Intel Centrino ­(tušim..­) tam kde je teď Microsoftí ­(místo ankety­).
Podle mně je na tom SHW z pohledu reklamy nejlépe ze všech CZ HW webů. Nenajdete zde reklamu na letenky, voňavky a podobné blbosti ­(když už tak jen velmi, velmi, velmi vyjímečně­).
Když si AMD tu reklamu platí, tak proč jí nezobrazovat?
Jako že si platí obrovskou reklamní kampaň po celém webu a pak firma prodělává místo aby více investovali je jejich věc.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 26.10.200710:26
.. to s těmi voňafkami je trefné ..... :)
Odpovědět0  0
sVaio | 28.10.200712:02
ja na svet hardware zadne reklamy nevidim, o cem to propana krale breptate ? :­-­)


kdyz vam tak vadi reklamy nerozumim tomu proc uz davno nepouzivate
Firefox AdBlock ­- navod zde: www.planografie.cz­/adblock
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.